Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi’nde (SAHU) birçok sorun yaşandığına dikkat çeken Sağlık-Sen, Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi (SAHU) Değerlendirme Raporu hazırlayarak, sorunlara yönelik çözüm önerilerini sıraladı.
Sağlık-Sen aile hekimliği sistemine yönelik önerilerini kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor.
Sağlık-Sen tarafından yapılan aile hekimliği uzmanlık eğitimiyle ilgili yaşanan tüm sorun ve sıkıntıların masaya yatırıldığı Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi (SAHU) Problemler ve Çözüm Önerileri Toplantısı’nın sonuç raporu yayımlandı.
Hazırlanan, Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi (SAHU) Değerlendirme Raporu’nda yaşanan sorunlara ilişkin çözüm önerileri sıralandı.
“Çalışma Koşulları ve Mali Sorunlar SAHU Asistanlarını Olumsuz Etkilemekte”
Raporda; maaş kesintileri, teşvik ödemelerinin alınamaması, eğitimlerin kliniklerde farklılık göstermesi, nöbet düzenindeki eşitsizlikler ve geçici görevlendirme gibi sorunların aile hekimlerini mağdur ettiğine dikkat çekildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 yılında başlatılan bu eğitim programının nitelikli hizmet sunumunu artırmak için önemli bir adım olduğuna vurgu yapılan raporda, “Ancak, çalışma koşulları ve mali sorunlar, SAHU asistanlarının motivasyonunu olumsuz etkilemektedir” denildi.
“SAHU Eğitimi Alan Aile Hekiminin Ücretinde Kesinti Olmamalı”
SAHU eğitimi alan aile hekimlerinin rotasyona gittiğinde HYP yapamamasından dolayı ücretinde kesinti yaşandığına dikkat çekilen raporda, “SAHU eğitimi alan aile hekimi rotasyona gittiğinde bu birimin yerine gelen aile hekiminin Hastalık Yönetim Platformu (HYP) yapmaması durumunda rotasyona giden kişiden kesinti olmaktadır. Eğitim için birimden ayrılan aile hekiminin yerine görevlendirilen aile hekiminin HYP yapıp yapmaması rotasyona giden hekimin maaşını belirlemektedir. Bunun yerine eğitim için birimden ayrılan aile hekiminin rotasyon süresince rotasyona çıkmadan önceki son 3 ayın HYP oran ortalaması dikkate alınabilir” önerisinde bulunuldu.
Aile hekimlerinin SAHU eğitimi nedeniyle HYP üzerinden veri girişi yapamadığı için aile sağlığı hemşire ve ebelerinin de ücretlerinde kesinti olduğu hatırlatılan raporda, “HYP'de aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının veri girişi yapacakları yerler ayrı ayrı planlanabilir. Aile hekimi eğitimde olduğu süreçte, aile sağlığı çalışanı kendi HYP'sini yapabilmeli ve belirlenen katsayı üzerinden teşvik ödemesini alabilmelidir” denildi.