Genel Başkanımız Metin Memiş, İstanbul Üniversite Şubesi ile Ankara 1 No’lu Şubelerimizin Divan Toplantıları’na katıldı.
İlk olarak İstanbul Üniversite Şubemizin kahvaltılı divan toplantısına katılan Genel Başkanımız, üniversite hastanelerinde çalışanların sorunlarına yönelik yapılan çalışmaları aktardı. Memiş, Toplu sözleşmede, Üniversite Hastaneleri’nde ve Adli Tıp Kurumu’nda görev yapanların ayda 5 güne, yılda 10 güne kadar olan yıllık izinlerinde döner sermayeden kesinti yapılmayacak olması, ve üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık personelinin tavan katsayılarının da 1.50’den 1.70’e çıkarılmasını sağladığımızı dile getirdi.
LİSANS TAMAMLAMA BAŞLADI
Önemli taleplerinden lisans tamamlamanın yasalaştığını ve sağlık çalışanlarının lisans tamamlama hakkından faydalandığını söyleyen Genel Başkanımız Memiş, “Genel Merkezimiz hem başvuru hem tercih hem de yerleşme aşamasında ve uygulamanın farklı süreçlerine, web, telefonla ve yüz yüze görüşme yoluyla lisans tamamlamadan yararlanacak adaylara kılavuzluk etmiştir. İlk uygulama yılı olmasının getirdiği bazı zorluklar ve mağduriyetler yaşandı. Bu sıkıntılar için gerek YÖK gerekse ilgili üniversitelere başvurarak mağduriyetlerin giderilmesini sağladık, sağlıyoruz. Bu günlerde Malatya İnönü Üniversitesinde staj uygulamaları mağduriyeti ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi “Beslenme ve Diyetetik” Uzaktan Eğitim Bölümünde yaşanan ağırlıklı yüz yüze eğitim mağduriyeti için; YÖK, Üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı nezdinde görüşmeleri sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
Kazandığımız dava ile aile hekimlerinin zorunlu mali sorumluluk sigortası primlerinin yarısının devlet tarafından ödenmesini sağladığımızı da belirten Memiş, girişimlerimiz sonucu, Tebliğe eklenen hüküm ile 21 Temmuz 2010’dan itibaren ödedikleri primlerinin yarısının da dava açılmasına gerek olmaksızın iadesini sağladığımızı kaydetti.
TOPLU SÖZLEŞMEDE ÇOK SAYIDA KAZANIM ELDE ETTİK
Ankara 1 No’lu Şubemizin Divan Toplantısı’nda da konuşan Genel Başkanımız Memiş, Toplu Sözleşme kazanımları hakkında bilgi verdi. Genel Başkanımız Memiş, bütün kamu görevlilerine; 2016 yılı için yüzde 6+5, 2017 için yüzde 3+4 zam elde ettiklerini, enflasyon farkı oluşması halinde her iki yıl için de fark ödeneceğini ifade etti. Tüm çalışanların emekli maaşlarının ve emekli ikramiyesinin artmasını sağlayacak Özel Hizmet Tazminatı yansıtma oranlarının 15 puan artırılmasını sağladıklarını da belirten Memiş, bu kazanım sayesinde emekli ikramiyesinin 3 bin 800 TL, emekli maşlarının 100 TL artırılmasını sağladığımızı ifade etti.
Hizmet kolumuza bağlı Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu ve Üniversite Hastanelerinde 2005 yılından sonra göreve başlayan 300 bin çalışana 1 Derece kazandırdığımızı da söyleyen Memiş, bu sayede düşülen dereceye göre 250 TL’ye kadar ek kazanç elde edileceğini kaydetti.
Eşi özel sektörde çalışan kamu görevlilerinin 3 yıl kesintisiz SSK'lı olma şartını, 2 yılda 360 gün olarak değiştirilerek eş durumu tayin çilesini sonlandırdığımızı belirten Memiş, toplu sözleşme masasında sözünü aldığımız bu değişikliğin 25 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini ifade etti. Hizmet kolu kazanımında, I. ve II. Dönemde elde edilen 16 maddelik kazanımlara III. Dönemde 17 madde daha eklediğimizi söyleyen Memiş, toplamda 33 maddelik kazanım sağladıklarını belirtti.
DÖNER SERMAYE KATSAYILARININ ARTIRILMASINI SAĞLADIK
Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışan personelin döner sermaye tavan katsayısının 1.50’den 1.70’e çıkarılması ve hizmet alanı kadro unvan katsayılarının 0,05 puan artırılması, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında, Üniversite Hastaneleri’nde ve Adli Tıp Kurumu’nda görev yapanların ayda 5 güne, yılda 10 güne kadar olan yıllık izinlerinde döner sermayeden kesinti yapılmayacak olması, AFAD’a bağlı kampların bulunduğu illerde görev yapan hekim dışı sağlık çalışanlarının tavan katsayılarının 1.80’e çıkarılması, yemek hizmetinden faydalanamayan 112 personeline nakdi yemek yardımı yapılması gibi kazanımların sağlık çalışanlarının yüzünü güldürdüğünü söyleyen Genel Başkanımız Memiş, üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık personelinin tavan katsayılarının da 1.50’den 1.70’e çıkarılmasını sağladığımızı dile getirdi.
65 MODEL 657 SAYILI KANUNU DEĞİŞTİRMEYE EVET, İŞ GÜVENCESİNE DOKUNMAYA HAYIR
Genel Başkanımız Metin Memiş, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 50 yaşında olduğunu ifade ederek, “Elbette ki aksak yönleri olabilir. Oturalım bu aksak yönleri giderelim. Ama eğer 657'iyi değiştirirken kamu görevlilerinin iş güvencesini ortadan kaldıracak bir adım atarsanız buna asla müsaade etmeyiz” dedi. Genel Başkanımız Metin Memiş, son günlerde kamuoyunda ‘657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değiştirilmesi ve iş güvencesinin ortadan kaldırılması’ konularının tartışıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Şunu açık ve net bir şekilde ifade ediyorum, bu 5-6 yıldır konuşulan bir şey. Memur-Sen ailesi olarak öteden beri bir kırmızı çizgimiz var. 2012'de Bolu Abant'ta yapılan toplantıda açık ve net ifade etmiştik; ‘Eğer bu toplantıda çalışanların iş güvencesini tartışmaya açacaksanız biz buna müsaade etmeyiz. Burayı terk ederiz ve sabote ederiz’ demiştik. Bugün buradan bir kez daha sesleniyoruz, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 50 yaşında, 65 model bir kanun. Elbette ki aksak yönleri olabilir. Oturalım bu aksak yönleri giderelim ama eğer 657'yi değiştirirken kamu çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıracak bir adım atarsanız buna asla müsaade etmeyiz.”