Türkiye İstatistik Kurumunda geçici personel statüsünde yıllarca çalıştıktan sonra KPSS ile Üniversiteye memur olarak atandım geçici statüde geçen hizmetlerim memuriyette değerlendirilmiyor mu?
3889 | 06.06.2023
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (C) bendinde “Geçici personel:
Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
Özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilen ve 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de bu fıkra kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilir. Bu kapsamda istihdam edileceklerin sayısı, öğrenim durumlarına göre çalışma şartları ve bunlara ödenecek ücretler ile diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.”olarak tanımlanmıştır.
Söz konusu hükümler çerçevesinde yürürlüğe konulan bakanlar kurulu kararları ile bazı kurumlarda geçici personel istihdam edilmektedir.
Bu kurumlara TUİK Türkiye istatistik kurumu örnek olarak gösterilebilir ayrıca üniversitelerde canlı modellerde bu statüde istihdam edilmektedir.
C bendinin 2 fıkrası hükmü uyarınca da özelleştirme sebebiyle işsiz kalmış olanlarda geçici personel statüsünde istihdamları yapılmaktadır.
Özelleştirme mağdurları için yürürlüğe konulan 29/12/2014 tarihli ve 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 31/12/2014 tarihli ve 29222 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Devlet memurlarının, memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak özel sektörde veya serbest çalıştıkları ya da kamu kurumlarında memuriyet statüsü dışında yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi için kanuni düzenleme bulunması gerekmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Tesis edilen sınıflar” başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmelerine ilişkin düzenlemelere yer verilmiş bulunmaktadır.
Ayrıca, 657 sayılı Kanunun dışında da bazı kanunlarla bazı hizmetlerin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesine ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Bu konuya örnek olarak özelleştirmeye ilişkin 4046 sayılı Kanunun geçici 9 uncu maddesi gösterilmesi mümkündür.
Memuriyet dışında geçen hizmetlerin değerlendirilmesi, 657 sayılı Kanunun 36/C maddesinde açıklanmıştır. Buna göre memuriyet dışındaki sürelerin değerlendirilmesi hizmet sınıfına göre değişmektedir. 657 sayılı Kanunun 36/C maddesine göre memuriyet dışındaki serbest olarak çalışılan veya resmi ve özel sektörde geçen sürelerden;
Teknik Hizmetler,
Sağlık Hizmetleri,
Avukatlık Hizmetleri sınıfları,
Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına atananların öğretmenlik,
Gazetecilik yapanlardan basınla ilgili kadrolarda çalışanların
hizmetleri belirlenen usullerde değerlendirilmektedir.
Hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; memurların geçici personel statüsünde geçen hizmetleri 657 sayılı Kanunun 36 maddesinde hükümlere uygun olması halinde kazanılmış hak aylık derece ve kademede değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır.