5 yıllık Promosyon peşin alınmış bizde alamaz mıyız?


2022 ataması ile memur olarak atandık. Kumrumuz 2021’te 5 yıllık promosyon anlaşması yapmış. Promosyon miktarı peşin olarak alınmış. Ben promosyon alamaz mıyım? Neden promosyon için 4 yıl daha bekliyoruz? Bu haksızlık değil mi?


786968 | 12.01.2023

Cevap


Devlet memurlarının aylıklarının ödenme zamanı ve aylıklarının ödenme usul ve esasları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 164 üncü maddesi hükmü uyarınca Maliye Bakanlığı bakanlığınca    17 Temmuz 2012 tarih ve 28356 sayılı Resmi Gazete'de "Aylıkların Banka Aracılığıyla Ödenmesi Hakkında Genel Tebliğ  (Sıra No: 1)" yayımlanarak kamu görevlilerine aylık ve ücretlerin ödenmesine ilişkin esaslar düzenlenmiş bulunmaktadır.

Kamu görevlilerinin aylık ve özlük haklarının bankalar vasıtası ile ödenmesi çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar arasında aylık ve ücret ödeme protokolleri yapılmakta, bu protokoller uyarınca verilecek bankacılık hizmetlerinin yanı sıra "promosyon" adı altında ayni ve/veya nakdi ek mali imkânlar da sağlanabilmektedir.

Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü tarafında banka promosyonlarının usul ve esaslarına ilişkin olarak 19 Temmuz 2007 tarih ve 2007/21 sayılı genelge yayımlanmış bulunmaktadır.

2007/21 sayılı Başbakanlık genelgesinde:

“2- Aylık ve ücretlerin hangi banka aracılığı ile ödeneceği, oluşturulacak üç kişilik bir komisyon tarafından istekli bankalardan teklif alınmak suretiyle tespit edilecektir. Komisyon, kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili biriminin harcama yetkilisinin başkanlığında söz konusu birimde görev yapan toplam personelin en az % 10’unun sendikalı olması halinde yetkili sendikadan bir üye ile merkez teşkilatında üst yönetici; taşra teşkilatında ise o birimin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından ilgili birimde görev yapanlar arasından seçilecek bir üyeden oluşacaktır. Yetkili sendikadan üye bulunmadığı durumlarda üçüncü üye ilgili birimde görev yapan personel arasından harcama yetkilisi tarafından seçilecektir. Protokol, komisyon tarafından belirlenen banka ile harcama yetkilisi tarafından imzalanacaktır. Birden fazla birimin aylık ve ücretlerinin birlikte ödenmesi talebinde bulunmaları halinde merkezde üst yönetici, taşrada ise söz konusu birimlerin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından görevlendirilecek ilgili harcama yetkililerinden birinin başkanlığında oluşturulacak üç kişilik bir komisyon tarafından aylık ve ücretlerin ödeneceği banka yukarıdaki esaslara göre tespit edilecektir. Bu şekilde oluşturulacak komisyona ilgili birimlerdeki yetkili sendikalardan bu birimlerin tamamı itibarıyla en fazla üyeye sahip olan sendikadan üye alınacaktır.” denilmektedir.

Başbakanlık genelgesi gereğince kamu görevlilerini temsilen sendika temsilcisi de komisyon üyesi olarak katılmaktadır.

Sendika temsilcisi promosyon konusunda etkili çalışmak yapmak suretiyle yönlendirici ve kamu görevlilerinin çıkarlarını maksimize etmesi mümkün olabilecektir.

Promosyon anlaşması nasıl yapılmaktadır?

Promosyon esas itibariyle maaşların banka vasıtasıyla ödenmesi sayesinde bankalar gelir elde etmektedirler. Kamu görevlileri bankaların elde ettikleri gelirden pay almalarından ibarettir.

Bu promosyonlar maaşların miktarı ve bankada ortalama kaldıkları süreler esas alınarak belirlenmektedir.

Bankalar bakımından ayrıca kolay pazarlama yapabilecekleri hazır müşteri olarak da görülmektedir.

Promosyon sözleşmesinin yapılması ve peşin miktarın alınmasını müteakip göreve başlayan personelin maaşları da bankaca değerlendirilmektedir.

Promosyon komisyonu protokol yaparken daha sonra görev başlayacaklar için protokolün geriye kalan kısmı için kısıtlı promosyon ödenmesini öngören bir madde koydurmaları gereklidir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; 2014 yılında yapılan protokolde daha sonraki yıllarda göreve başlayacaklar için ödeme yapılmasına ilişkin bir madde olup olmadığını öğrendikten sonra kurum ve banka yetkililerine müracaat ederek hakkınızı arayabileceğiniz değerlendirilmektedir.


Önceki Sayfaya Dön Soru & Cevap Anasayfasına Dön