Açıktan vekil atanan aile yardımı alabilir mi?


Sağlık bakanlığına bir köye açıktan vekil hemşire olarak atandım eş ve çocuk yardımından faydalanmam gerekmez mi?


2622 | 09.01.2023

Cevap


657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Aile Yardımı Ödeneğini düzenleyen 202 nci maddesinde; “Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.

            Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Dul memurların çocukları için yukarıki fıkralar hükmü uygulanır.

Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.

            Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir.” hükmü bulunmaktadır.

Vekalet, ikinci görev aylık ve ücretleri ile diğer ödemeler ilişkin olarak 175’inci maddesinde ise “Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir. Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.

Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur.

88 inci maddeye göre ikinci görev verilen memurlara, bu görevleri karşılığında aylık ödenebilmesi için boş bir kadroya ait görevin ikinci görev olarak yürütülmesi gerekir. Bu şekilde görevlendirilenlere, görevlendirildikleri kadro derecesinin ilk kademe aylığının üçte ikisi ödenir. Ancak, sağlık grup başkanlığı, baştabip ve baştabip yardımcılığı hizmetlerinin ikinci görev olarak yürütülmesi halinde kadro şartı aranmaz ve bu hizmetleri yürütenlere almakta oldukları aylığın üçte ikisi ikinci görev aylığı olarak ödenir.

Açıktan vekil olarak atananlar bu Kanunla memurlara tanınan sosyal haklardan da yararlanırlar ve bunlara ödenecek vekalet aylığının hesabına memuriyet taban aylığı da dahil edilir.”ifadesi yer almaktadır.

Açıktan vekalette Aylığa hak kazanma?

Vekâleten atama nedir?        

Aile yardımı ödeneği devlet memur kanununda sosyal hak ve yardımlar kısmı içerisinde düzenlenmiş bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; açıktan vekil olarak atanan hemşireye Devlet Memur Kanununda sosyal hak ve yardımlar kısmı içerisinde düzenlenmiş olan aile yarımı ödeneğinden eş ve çocukları için aile yardımı ödeneği ödenmesi gerekmektedir.


Önceki Sayfaya Dön Soru & Cevap Anasayfasına Dön