Aile şirketinde hisse sahibi olmak yasak mı?


Adli tıp kurumunda uzman olarak çalışıyorum. Babamızdan veraset yolu ile intikal eden limitet şirket hissesine sahip olduk. Bu şirket aile şirketi idi. Sahip olduğumuz ’luk şirket hissesine sahip olmamız memuriyet bakımından engel teşkil eder mi? Bu hissemizi satmamız mı gerekir?


4675 | 09.01.2023

Cevap


657 sayılı Devlet Memurları KanununTicaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı” başlıklı değişik 28 inci maddesinde “Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.  

            Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.

            Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler,”hükmü yer almaktadır.

            Devlet memurunun ticaret ve kazanç getirici faaliyetler yasaklanmış ve yapabileceği işler ve yasağın istisnaları belirtilmiştir. Devlet memurlarının özel kanunlarda belirtilen görevler ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı kapsamı dışında tutulmuştur.

            - 657 sayılı Kanunun 28 inci madde de yer alan kazanç getirici görev ve faaliyetleri yapabileceği,
            - Özel kanunlar ile memurlara yapabilecekleri düzenlenen ise bu hükümlerden faydalanabilecekleri,
                        Özel Öğretim Kurumları Kanunu uyarınca ders vermeleri,

            - 657 sayılı Kanunun 87 inci maddesi uyarınca verilen ikinci görev görevler diğer kazanç getirici faaliyetler kapsamı dışında bulunmaktadır.

Anılan hükümde Devlet memurlarının memur iken yapabilecekleri işler sayılmıştır. Özel Kanun hükümleri saklı kalmak üzere kanunda belirtilen faaliyetler dışındaki faaliyetlerde bulunmaları mümkün değildir.

Türk Ticaret Kanunun çerçevesinde şirketler:

Anonim şirket (A.Ş.)

Limited şirket (Ltd. Şti.)

Komandit şirket

Kollektif şirket

Kooperatif şirket

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28’inci maddesinde memurların kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamayacakları hükmü yer almaktadır.

Belirtilen mevzuat ve açıklamalar çerçevesinde; 657 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde yasaklanmış bulunan şirketler dışında devlet memurlarının sermaye şirketlerine ortak olmalarına engel bir durum bulunmamaktadır.

Bu sebeple, miras yolu ile size intikal eden limitet şirket hissesi memuriyete engel teşkil etmediğinden devir veya satılmasına gerek bulunmadığı değerlendirilmektedir.


Önceki Sayfaya Dön Soru & Cevap Anasayfasına Dön