Aylıksız izinli memurun tedavi giderini kim karşılar?


Ben devlet memuruyum. Eşim ise özel bir firmada yönetici olarak çalışmaktadır. Doğum sonrası 12 ay aylıksız izin kullanacağım. Aylıksız izinli olduğum dönemde tedavi giderlerimi eşimin sigortası mı karşılayacak?


22312 | 11.05.2023

Cevap


657 sayılı Devlet memurları Kanunun 108’inci maddesinin  (B ) bendinde “Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.”ifadesi yer almaktadır.

31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girmesine kadar Devlet memurlarının tedavi giderleri tedavi giderleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 209’uncu maddesi hükmü uyarınca memurların çalıştıkları kurumlarınca ödenmekte idi. 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra tüm çalışanların tedavi giderleri sosyal güvenlik kurumunca ödenmeye başlanılmıştır.

31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun Kanunları gereğince görevden uzaklaştırılanlar, tutuklananlar veya görevine son verilenlerin sigortalılıkları ve primlerini düzenleyen 45’inci maddesinin 4’üncü fıkrasında “Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan, ilgili kanunları gereğince kullandıkları aylıksız izin sürelerinin bitiminden sonra göreve başlayanlar ile göreve başlaması için tanınan süreler ile bir yıl ve daha az süreyle aylıksız izne ayrılanların aylıksız izin sürelerinde bu Kanunun 67 nci maddesinde aranan 30 günlük prim ödeme şartı aranmaz. Bu durumdaki sigortalıların aylıksız izinli oldukları süreler için prime esas kazanç alt sınırının altında olmamak kaydıyla aylıksız izne ayrıldıkları tarihteki prime esas kazançları üzerinden % 12 oranında genel sağlık sigortası primi işverenlerince ödenir. Ancak askerlik hizmeti nedeniyle aylıksız izne ayrılanların genel sağlık sigortası priminin ödenmesinde, bir yıllık süre sınırı uygulanmaz.”ifadesi yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm çerçevesinde;

1- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun uyarınca sigortalıların tedavi giderleri sosyal güvenlik kurumunca ödenmektedir.

2-657 sayılı Kanunun 108’inci maddesi uyarınca doğum yapan memurlara analık iznini müteakip aylıksız izin kullanabilme hakkı tanınmıştır.

3-5510 sayılı Kanunun 45’inci maddesi uyarınca personel kanunlarına göre aylıksız izin alan memurların GSS primleri kurumlarınca ödenmektedir.

4-Kurumlarınca GSS primleri ödenen memurların tedavi giderleri sosyal güvenlik kurumunca karşılanmaktadır.


Önceki Sayfaya Dön Soru & Cevap Anasayfasına Dön