Görevde Yükselme Sınavı ile müdürlük kadrolarına atananların istifa sonrası tayin olabilecekleri kadrolar nelerdir?


Görevde yükselme sınav sonucuna göre şube müdürü olarak taşra teşkilatına atandım. Ancak ailevi sebeplerden dolayı taşrada fazla kalamadım. Talebime dayalı olarak 1 ay sonra merkeze eski unvanıma atamam yapıldı. Taşra teşkilatı olmayan farklı bir kuruma müdür olarak atamam mümkün mü?


5375 | 02.02.2023

Cevap


657 sayılı Devlet Memurlar Kanununun temel ilkeleri 3 üncü maddesinde Sınıflandırma, Kariyer ve Liyakat olarak belirtilmiş olup,  Liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadî teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ile memurların görevde yükselmeleri unvan değişiklikleri bu çerçevede sınıf değişiklikleri objektif kriterlere bağlanmıştır. Söz konusu Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesinde de “Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır. 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler.

Kurumlar, özel yönetmelikleriyle bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan personeli bakımından, 5 inci madde ile öngörülen öğrenim düzeyinin altında bir öğrenim düzeyi belirleyebilirler.”ifadesi yer almaktadır.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesinde kazanılmış hakların korunduğu öngörülmektedir.

Ayrıca söz konusu yönetmelikte bu yönetmelik uyarınca söz konusu unvanları hak edenlerin söz konusu unvanları bilahare kullana bilmeleri için görevde kalma süreleri belirlenmemiştir.

Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi 657 sayılı Kanunun 76’ncı maddesinde yer alan “Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.

Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler.

Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.

Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına göderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.”hüküm ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

            Yukarıda yer verilen hükümler ve açıklamalar uyarınca;

-   Memurları yer değişiklik taleplerinin yerine getirilmesi idarenin takdirinde bulunduğu,

-  Görevde yükselme yönetmeliği çerçevesinde müdürlük unvanını hak eden ve bu göreve atanan memurların sonradan bu unvanı kullanabilmeleri için bir süre belirlenmediği,

- Görevde yükselme yönetmeliği çerçevesinde 1 ay bile görev yapmak kazanılmış oluşturacağı değerlendirilmektedir.

-  Taşra teşkilatı olmayan bir kamu kurumda durumunuza uygun bir müdür kadrosuna 657 sayılı Kanunun 74’üncü maddesi uyarınca naklen atanmanıza engel bir husus olmadığı değerlendirilmektedir.


Önceki Sayfaya Dön Soru & Cevap Anasayfasına Dön