İkiz doğumda doğum yardımı çift mi ödenir?


Eşim hastanede devlet memuru kadrosunda çalışmaktadır. Eşim doğum yaptı.ilk defa İkiz kızlarım dünyaya geldi. Doğum yardımı olarak ne miktar ödeme yapılması gerekir?


4227 | 09.01.2023

Cevap


11/10/2011 tarihli ve 633 sayılı Sosyal Hizmetler Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 27/3/2015 tarihli ve 6637 sayılı Kanunun 16’ncı maddesi ile eklenen ek 4 üncü maddesinde doğum yardımı düzenlenmiş olup söz konusu maddede “(1) Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılır. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılır. Doğum yardımı, Bakanlıkça belirlenen zorunlu hâllerde babaya ödenebilir. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan nüfus kayıtları esas alınır. Bu kapsamda yapılan ödemeler, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanır. Bu fıkrada belirtilen tutarları artırmaya Bakanlık ile Maliye Bakanlığı müştereken yetkilidir.

(2) Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen işçilerden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçinin kendisi veya eşinin doğum yapması nedeniyle işçiye bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlara, kararlaştırılan tutarın bu madde uyarınca yapılacak ödeme tutarından daha az olması hâlinde sadece aradaki fark ödenir. Kararlaştırılan tutarın bu maddeye göre yapılacak ödeme tutarından daha fazla olması hâlinde ise bu maddeye göre ödeme yapılmaz.

(3) Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personele, doğum yardımı ödeneği veya başka bir ad altında aynı amaçla ilgili mevzuatta öngörülen ödemeler yapılmaz.

(4) 5901 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamına girenler bu madde hükümlerinden aynen yararlandırılır.

(5) Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve haczedilemez. Doğum yardımından yararlananların gerçek dışı beyanda bulunmaları nedeniyle yersiz ödemeye sebebiyet verilmesi hâlinde, bu ödemelerin, bir ay içinde ödemenin yapıldığı tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte iade edilmesi, haksız yararlanana ödeme yapan kurum tarafından bir yazı ile bildirilir. Bu süre içinde ödeme yapılmaması hâlinde bu alacakların ilgili vergi dairesine bildirilmesi üzerine anılan Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilir.

(6) Doğum yardımının ödenme esasları ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar, altı ay içinde İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı görüşleri alınarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.” ifadesi yer almaktadır.

            Söz konusu düzenlemede bulunan “Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılır.” hüküm canlı doğan çocuk için doğum yardımı öngörülmektedir.

           633 sayılı KHK ek 4’üncü maddesi uyarınca  5/5/2015 tarihli ve 2015/7695 Bakanlar Kurulu Kararı ile Doğum Yardımı Yönetmeliği 23/5/2015 tarihli ve 29364 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Türk vatandaşları ile mavi kart sahipleri sahiplerinde canlı çocuğu dünyaya gelenlere doğum yardımı yapılmaktadır.

Doğum Yardımı Yönetmeliğinin 6’ncı fıkrasının 6’ncı bendinde  “Her ne statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel, başvuru dilekçesini çalıştığı kuruma teslim eder.”hükmü yer almaktadır.

Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi örneği

Yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

Türk vatandaşları ile mavi kart sahipleri sahiplerinde canlı çocuğu dünyaya gelenlere çocukları için doğum yardımı yapılmaktadır.

 Kamu görevlisinin çocuğu olması halinde Doğum Yardımı Yönetmeliğinde belirlenen usule uymak suretiyle kurumuna müracaat ederek doğum yardımı alması mümkün bulunmaktadır.

İlk defa canlı ikiz çocuğu dünyaya gelen memura müracaatı üzerine 300TL + 400TL olmak üzere 700TL ödenmesi gerekmektedir.


Önceki Sayfaya Dön Soru & Cevap Anasayfasına Dön