3’üncü dereceli doktor olarak çalışmakta iken ailevi sebeplerden istifa ettim. Yeşil pasaport ile yurt dışına çıkmak avantajlı olması sebebiyle yeşil pasaport almak istiyorum. Ancak hali hazırda özel sektörde çalışmaktayım, yeşil pasaport almam mümkün mü?
30575 | 08.05.2023
15/7/1950 tarih ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu Pasaportların ve vesikaların nevileri, harçları ve bunları vermeye yetkili makamlar başlıklı 12 nci maddesinin A bendinde,
A) Pasaportlar:
I - Diplomatik pasaportlar;(siyah)
II- Hususi damgalı pasaportlar;(yeşil)
III - Hizmet damgalı pasaportlar;(gri)
IV - Umuma mahsus pasaportlar (Münferit veya müşterek olur);(bordo)
V - Yabancılara mahsus pasaportlar
olarak sayılmıştır.
5682 sayılı Pasaport Kanunu Hususi(yeşil) pasaportlara ilişkin 14 üncü maddesinin A bendinin 1 inci fıkrasında ise "Hususi damgalı pasaportlar;
Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz." hükmü yer almaktadır.
-Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri,
-Eski bakanlar,
-1, 2 ve 3 üncü kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine "Yeşil Pasaport" verileceği düzenlenmiştir.
Ayrıca, 5682 sayılı Kanunun 14’üncü maddesinin A bendinin 2’nci fıkrasında ise“Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.”denilmektedir. Bu hüküm ile pasaport alma şartlarına haiz olarak emekli olan ve memuriyetten çekilmiş olanlara da yeşil pasaport verilmesi düzenlenmiştir.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-5682 sayılı Kanunun 14’üncü maddesinin A bendinin 2’nci fıkrası hükmü uyarınca memuriyetten çekilen Devlet memurlarının hususi damgalı (Yeşil) pasaport alabilmeleri mümkün bulunmaktadır.
2-3’üncü dereceli 657 sayılı Kanuna tabi doktor kadrosunda çalışmakta iken istifa eden memurun hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) alması mümkün bulunmaktadır.