Kurum içinden dolu kadroya vekalette aylığa hak kazanma?


Şube müdürümüz hastalanması sebebiyle 3 ay rapor almıştır. Atama usulüne uyularak şube müdürlüğüne vekalet etmekteyim. Vekalet aylığı alabilir miyim?


3880 | 05.01.2023

Cevap


657 sayılı Devlet Memurları Kanununda vekalet müessesesi 86’ncı maddesinde “Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.

Bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekalet asıldır.

Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, vaizlik, Kur’an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlığa ait boş kadrolara Maliye Bakanlığının izni (mahallî idarelerde izin şartı aranmaz) ile, açıktan vekil atanabilir.

Aynı kurumdan (…) ayrılmalar dolayısiyle atanan vekil memurlara vekalet görevinin 3 aydan fazla devam eden süresi için, kurum dışından veya açıktan atananlarla kurum içinden ilkokul öğretmenliğine atanan öğretmenler ile veznedarlık görevine atananlara göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödenir.

Bu Kanuna tabi kurumlarda çalışan veteriner hekim veya hayvan sağlık memurları, veteriner hekim veya hayvan sağlık memuru bulunmayan belediyelerin veterinerlik veya hayvan sağlık memurluğu hizmetlerini ifa etmek üzere bu hizmetlerle ilgili kadrolara vekalet aylığı verilmek suretiyle atanabilirler.

Yukarıda sayılan haller dışında, boş kadrolara ait görevler lüzum görüldüğü takdirde memurlara ücretsiz olarak vekaleten gördürülebilir.

Bu Kanuna tabi kurumlarda, mali, nakdi ve ayni sorumluluğu bulunan saymanlık kadrolarının boşalması halinde bu kadrolara işe başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı verilmek suretiyle memurlar arasından atama yapılabilir.

Açıktan vekil olarak atananlara, bir yılda yirmi günü geçmemek üzere çalıştıkları her ay için iki gün yıllık izin verilir. Bu iznin kullanımında, bir sonraki yıla devredilme hâli dışında Devlet memurları için öngörülen hükümler uygulanır.”hükmü yer almakta olup, Vekalet görevinin fiilen yapılması şartına ilişin olarak 174’üncümaddesinde “Vekalet aylıklarının ödenebilmesi için görevin fiilen yapılması şarttır.” hükmü ile Vekalet, ikinci görev aylık ve ücretleri ile diğer ödemeler ilişkin olarak 175’inci maddesinde ise “Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir. Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.

Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur.

88 inci maddeye göre ikinci görev verilen memurlara, bu görevleri karşılığında aylık ödenebilmesi için boş bir kadroya ait görevin ikinci görev olarak yürütülmesi gerekir. Bu şekilde görevlendirilenlere, görevlendirildikleri kadro derecesinin ilk kademe aylığının üçte ikisi ödenir. Ancak, sağlık grup başkanlığı, baştabip ve baştabip yardımcılığı hizmetlerinin ikinci görev olarak yürütülmesi halinde kadro şartı aranmaz ve bu hizmetleri yürütenlere almakta oldukları aylığın üçte ikisi ikinci görev aylığı olarak ödenir.

Açıktan vekil olarak atananlar bu Kanunla memurlara tanınan sosyal haklardan da yararlanırlar ve bunlara ödenecek vekalet aylığının hesabına memuriyet taban aylığı da dahil edilir.”ifadesi yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun 147 maddesinde “A) Aylık: Bu Kanuna tabi kurumlarda görevlendirilen memurlara hizmetlerinin karşılığında, kadroya dayanılarak ay itibariyle ödenen parayı,” ifade eder hükmü bulunmaktadır.

Anılan Kanunun memurlara ödenecek aylık tutarlarının 155’inci maddesinde, “Bu kanunun 36 ncı maddesinde yer alan sınıflara ait gösterge tablosundaki rakamların, genel bütçe kanununda o yıl için tespit edilen katsayı ile çarpılması sonunda bulunacak miktar, sınıfların derece ve kademelerindeki memurların aylık tutarlarını gösterir.” denilmektedir.

Aylık ücret kavramının, gösterge (ek gösterge dahil) rakamlarının genel bütçe kanununda o yıl için tesbit edilen katsayı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarı ifade ettiği Danıştay Beşinci Daire başkanlığının E:1987/ 2391 K: 1989/338 sayılı Kararında da yer almaktadır. Söz konusu Danıştay Kararı istikrar bulmuştur.

Yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

1-Vekalet aylığı şartları taşıyan memurlara, fiilen yapılma şartına bağlanması sebebiyle, yapıldıktan sonra ay sonunda ödenmektedir.

2-Kurum içerisinden dolu kadroya vekalette vekaletin 3 aydan fazla devam etmesi halinde atanılan kadronun yalnız gösterge ve ek gösterge rakamları toplamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak rakamın 1/3’den vekalet aylığı olarak ödenmektedir.

3-1’inci derece Şube müdürü kadrosunun ek göstergesi genel olarak 2200  ve 1500 gösterge rakamları toplamının aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın 1/3 brüt vekalet aylığıdır.


Önceki Sayfaya Dön Soru & Cevap Anasayfasına Dön