Devlet memurunun kazanılmış hak aylık derece ve kademesinin 3 üst dercesine atanması yapılmaktadır.3 üst dereceye atanma kimlere uygulanmaktadır? Memura nasıl bir faydası olur? Maaşı artar mı?
17229 | 09.01.2023
657 sayılı Devlet memurları Kanunun 33’üncü maddesinde "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz."ifadesi yer almaktadır.
Mezkur hüküm uyarınca 13/12/1983 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usul Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 14/12/1983 tarih ve 18251 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Anılan 190 sayılı KHK kadrolar;
Kurumsal, Teşkilat(merkez, taşra, döner sermaye ve yurtdışı),
Hizmet sınıfları, Dereceler, Serbest, Tutulu, Dolu ve Boş durumları gösterilmek suretiyle yer almaktadır.
Memurlar bakımından asıl olan memurların kazanılmış hak aylık derecelerine uygun dereceli kadrolarda istihdam edilmeleri ve bu dereceler esas alınmak suretiyle ücret almaları esastır.
Devlet memurunun derece yükselmesi yapabilme şartlarına ilişkin olarak ayrıntılı haber sitemizde daha önce yayımlanmış bulunmaktadır.
657 sayılı Kanunun 45’inci maddesinin 2 ve 3’üncü fıkralarında “5 inci ve daha aşağı derecelerdeki kadrolara, derece yükselmesi için gerekli nitelikleri haiz memur bulunmaması hallerinde, 36 ncı maddede belirtilen öğrenim durumları itibariyle tespit olunan yükselinebilecek dereceyi aşmamak ve karşılık gösterilecek kadro derecesi kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesinden fazla olmamak kaydıyla, bu dereceler karşılık gösterilerek, kendi derecesi ile aynı sınıftan memur atanması mümkündür.
Bu gibiler, işgal ettikleri kadroda kazanılmış derece ve kademelerinin aylığını almaya devam ederler ve kazanılmış aylıklarındaki kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi genel esaslara göre yapılır. Karşılık gösterilen kadrolar, ilgililer için kazanılmış hak teşkil etmez.”hükmü bulunmaktadır.
Söz konusu hüküm uyarıca;
5-15 derecelerden memur kadrolarına(5 inci ve daha aşağı)
derece yükselmesi için gerekli nitelikleri haiz memur bulunmaması hallerinde,
KHA derecesin 3 üst derecesini aşmamalı,
657 sayılı Kanunun 36’ncı maddesinde öğrenim itibariyle belirlenen dereceyi aşmamalı,
Aynı hizmet sınıfından olması gerekti belirtilmektedir.
Bu madde uyarınca yapılan atama memura kazanılmış hak teşkil etmediği gibi memur maaşını kazanılmış hak aylığı üzerinden almaya devam etmektedir. Kazanılış hak aylık derece ve kademe ilerlemesi de genel hükümler çerçevesinde devam etmektedir.
Derece yükselmesi yapabilmenin şartları nelerdir?
Torba kadrolara atanma şartları nelerdir?
Söz konusu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde 657 sayılı Kanunun 45 inci maddesi uyarınca yapılan atamalar memurlara;
KHA derecesi 5-15 derecelerde olanlara uygulanabilmekte,
Derece ilerlemesi kazanılmış hal teşkil etmemekte,
Maaşı KHA üzerinden ödenmektedir.
Sadece memura derece yükselmesi hak ettiğinde otomatik olarak uygulanma hakkı vermektedir.