İnternet banka hesabımdan biriken para ile yabancı para döviz dolar veya euro alıp satmak suretiyle kazanç elde etmem mümkün mü? 657 açısından bir sıkıntı olur mu?
8357 | 08.03.2023
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Ticaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı” başlıklı değişik 28 inci maddesinde “Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.
Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler,”hükmü yer almaktadır.
Devlet memurunun ticaret ve kazanç getirici faaliyetler yasaklanmış ve yapabileceği işler ve yasağın istisnaları belirtilmiştir. Devlet memurlarının özel kanunlarda belirtilen görevler ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı kapsamı dışında tutulmuştur.
- 657 sayılı Kanunun 28 inci madde de yer alan kazanç getirici görev ve faaliyetleri yapabileceği,
- Özel kanunlar ile memurlara yapabilecekleri düzenlenen ise bu hükümlerden faydalanabilecekleri,
Özel Öğretim Kurumları Kanunu uyarınca ders vermeleri,
- 657 sayılı Kanunun 87 inci maddesi uyarınca verilen ikinci görev görevler diğer kazanç getirici faaliyetler kapsamı dışında bulunmaktadır.
20/2/1930 tarihli ve 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ile yabancı para bulundurulmasına ilişkin düzenlemelere hususunda bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır.
Bu çerçevede;7/8/1989 tarihli ve 89/14391 sayılı Bakanlar kurulunca yürürlüğe konulan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar 11.8.1989 tarihli ve 7/8/1989 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.
Anılan Kararın “Döviz” başlıklı 4 üncü maddesinde “b) Türkiye'de yerleşik kişilerin beraberlerinde döviz bulundurmaları, bankalar, yetkili müesseseler, PTT, kıymetli maden aracı kuruluşları ile yurt dışında döviz alım satımına yetkili kuruluşlardan döviz satın almaları ve bunlara döviz satmaları, dövizleri bankalarda açacakları döviz hesaplarında tutmaları, efektif olarak kullanmaları, bankalar vasıtasıyla yurt içinde ve yurt dışında tasarruf etmeleri serbesttir.”ifadesi yer almaktadır.
657 sayılı Kanunun ile 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ile ikincil mevzuat çerçevesinde; Devlet memurları da mevduatları internet üzerinden her Türk vatandaşı gibi döviz alabilecekleri gibi dövizlerini de Türk parasına çevirmelerine yasal bir engel bulunmamaktadır.
İnternetten döviz alım ve satışı yasaklanan faaliyet olmamasından dolayı disiplin işlemi yapılması mümkün değildir.