Memur web site editörlüğü yapabilir mi?


Selamlar Sağlık memuru olarak çalışan memurun internet sitesi editörlüğü yapmasında yasal olarak bir sakınca var mıdır? Yaparsa nasıl bir müeyyide ile karşılaşır? Teşekkür ederim.


5539 | 08.03.2023

Cevap


657 sayılı Devlet Memurları KanunununTicaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı” başlıklı değişik 28 inci maddesinde “Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.  

            Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.

            Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler,”hükmü yer almaktadır.

            Devlet memurlarının 657 sayılı Kanunda serbest edilen faaliyetlerinin yanı sıra özel kanunlarda memurların yapabileceği belirtilen görevlerin de ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetler kapsamı dışında tutulmuştur.

            Söz konusu hüküm uyarınca Devlet memurunun ticaret ve kazanç getirici faaliyetler yasaklanmış ve yapabileceği işler ve yasağın istisnaları sayılmıştır.

            Bu açıklamalar çerçevesinde;

            - 28 inci madde de yer alan kazanç getirici görev ve faaliyetleri yapabileceği,
            - Özel kanunlarda hükümler var ise bu hükümlerden faydalanabilecekleri
                        5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu uyarınca ders vermeleri
            - Ayrıca 87 madde uyarınca verilen ikinci görev görevler diğer kazanç getirici faaliyetler kapsamı dışında bulunmaktadır.

            Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun “İkinci görev yasağı” başlıklı 87 inci maddesinde “Memurlara;

            a) Bu Kanuna tabi kurumlarda,

            b) Sermayesinin tamamı Devlet tarafından verilmek suretiyle kurulan iktisadi kurumlar ile sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait bankalarda,

            c) Özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlarda,

            ç) Yukarıdaki bentlerde yazılı idare, kuruluş ve bankalar tarafından sermayelerinin yarısından fazlasına katılmak suretiyle kurulan kuruluşlarla bunların aynı oranda katılmaları ile vücut bulan kurumlarda,

            İkinci görev verilemez; bu kurumlardan her ne ad ile olursa olsun para ödenemez ve yarar sağlanamaz.

            Ancak, bu Kanunun memurlara ikinci görev verilmesini öngören hükümleri ile hakem, tasfiye memuru ve bilirkişilere takdir olunan İl Genel Meclisi ve İl Daimi Encümeni başkanları, özel kanunlarla kurulan ve asli görevlerinin devamı niteliğinde olmayan çeşitli kurul, komisyon, heyet ve jüri çalışmalarına, Üniversiteler, Akademiler, Türkiye ve Orta - Doğu Amme İdaresi Enstitüsü ve Özel Kanunlarla kurulan araştırma kurumları tarafından idareyle ilgili olarak yapılan inceleme ve araştırma çalışmalarına katılanlar için özel kanunlarınca gösterilen veya bu kanunlara dayanılarak tespit edilen ücretlerin ödenmesine ilişkin hükümler saklıdır.”ifadesi yer almaktadır.

            Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller arasında “Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak,” kademe ilerlemesinin durdurulması cezası disiplin cezası gerektiren faaliyetler arasında sayılmıştır.

657 sayılı Kanunun 28 inci maddesi hükümlerine aykırı hareket eden devlet memuru 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesi hükmü uyarınca disiplin cezası gerektirdiği düşünülmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; Devlet memurlarının internet sitesi editörlüğü yaparak gelir elde etmelerinin mümkün olmadığı, bu işi yapmak suretiyle gelir elde eden devlet memurlarının 657 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde yer alan yasak kapsamında olduğundan kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziyesinin mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir.


Önceki Sayfaya Dön Soru & Cevap Anasayfasına Dön