VHKİ olarak memur kadrosunda çalışıyorum. 2 yıllık meslek yüksek okulunu 2014’te bitirdim. 1-4 dereceli kadrolara atanmam mümkün olabilir mi?
4656 | 06.12.2021
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde “Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. (2)
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.
Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.”ifadesi yer almaktadır.
Müktesep dışı 1-4 dereceli kadrolara atanmak için aranılan şartlar:
-Memurun atanacağı 1-4 üncü dereceli boş kadronun olması,
-Atanacağı kadronun Eğitim Öğretim ve Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışında olması,
-Memurun yüksek öğretim mezunu olması,
-Memurun atanacağı kadro derecesine göre hizmeti bulunması,
4 yıllık yüksek öğrenim mezunlar için 8, 10 ve 12 yıl hizmeti
2 yıllık yüksek öğrenim mezunlar için ise 10, 12 ve 14 yıl hizmeti olması gerekebilmektedir.
4/11/1981tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu 3’üncü maddesinde Yüksek öğrenim seviyeleri;
1- Ön lisans eğitimi(orta öğretime dayalı en az 4 yarı yıl)
2- lisans eğitimi (orta öğretime dayalı en az 8 yarı yıl)
3-Yüksek lisans(master)eğitimi olarak belirlenmiştir.
657 sayılı Kanunun 68’inci maddesinin B bendinde belirlenen sürelere 2 yıllık eğitim yapanlar için 2’şer yıl ilave edilmesi yönünden hüküm konulmuş olması meslek yüksek okulu ve ön lisans mezunlarının da belirli hizmet sürelerine sahip olmaları halinde 1-4 üncü dereceli kadrolara atanmaları mümkün bulunmaktadır.
Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde; meslek yüksekokulu mezunu memurlar 657 sayılı Kanunun 68’inci maddesinin B bendinden faydalanmaktadır.
657 sayılı Kanunun 68’inci maddesinin B bendinden aranılan hizmetleri taşıyor olmanız halinde torba kadrolara atanma hakkından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.