Promosyon anlaşmaları nasıl yapılmaktadır? Anlaşmayı yapanların nelere dikkat etmesi gerekir? Yardımcı olursanız sevinirim.
6329 | 20.12.2022
Devlet memurlarının aylıklarının ödenme zamanı ve aylıklarının ödenme usul ve esasları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 164 üncü maddesinde düzenlenmiştir.
Anılan Maddede “Aylığın ödeme zamanı ve Esasları:
Madde 164 –Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz.
Sözleşmeli personelin ücretleri sözleşme şartlarına göre; geçici personelin gündelikleri gün hesabıyla hafta veya ay sonlarında ödenir.
Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta bulunan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri (sözleşmeli statüdeki personel dahil) ile kamu ve özel kesimde iş kanunlarına göre istihdam edilen işçilere çeşitli adlar altında yapılan nakdi ve ayni nitelikteki tüm ödemelerin hesaplanma kolaylığını ve basitliğini sağlamak amacıyla, bordro düzenlemesine, tahakkuk ve ödeme işlem ve sürelerine ilişkin esas ve usulleri tesbit etmeye, aydan daha kısa ya da daha uzun sürelerde yapılan ödemelerin aylık dönemler itibariyle tahakkuk ettirilmesi ve ödenmesine karar vermeye Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir.
Üçüncü fıkra kapsamına giren personelin her türlü özlük haklarının ve tahakkuk işlemlerinin belli merkezlerden yapılabilmesi ve ödemelerin bankacılık sistemi aracılığı ile gerçekleştirilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya Maliye Bakanlığı yetkilidir.” denilmektedir.
Maliye Bakanlığı bakanlığınca 17 Temmuz 2012 tarih ve 28356 sayılı Resmi Gazete'de "Aylıkların Banka Aracılığıyla Ödenmesi Hakkında Genel Tebliğ (Sıra No: 1)" yayımlanarak kamu görevlilerine aylık ve ücretlerin ödenmesine ilişkin esaslar düzenlenmiş bulunmaktadır.
Anılan Tebliğin "Aylıkların bankalar aracılığıyla ödenmesi” başlıklı 4 üncü maddesinde “(1) Merkezi yönetim kapsamında yer alan kamu idarelerinde çalışan kamu görevlileri ile işçilerin aylıkları bankalar aracılığıyla ödenir.
(2) Her bir harcama biriminde görevli kamu görevlileri ile işçilerin tamamının aylıkları tek bir banka şubesinden ödenir.
(3) Jandarma Genel Komutanlığına bağlı iç güvenlik birlikleri, jandarma sınır birlikleri ve MİT Müsteşarlığı ile il ve ilçe teşkilat merkezlerine uzak yerlerde faaliyet gösteren birimlerin bulundukları yerde otomatik para çekme makinesi (ATM) ya da banka bulunmaması halinde kamu görevlileri ile işçilerin aylıkları mutemet aracılığıyla ödenebilir.
(4) Otomatik para çekme makinesi (ATM) ya da banka bulunmayan ilçelerde de kamu görevlileri ile işçilerin aylıkları mutemet aracılığıyla ödenebilir.”denilmektedir.
Kamu görevlilerinin aylık ve özlük haklarının bankalar vasıtası ile ödenmesi çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar arasında aylık ve ücret ödeme protokolleri yapılmakta, bu protokoller uyarınca verilecek bankacılık hizmetlerinin yanı sıra "promosyon" adı altında ayni ve/veya nakdi ek mali imkânlar da sağlanabilmektedir.
Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü tarafında banka promosyonlarının usul ve esaslarına ilişkin olarak 19 Temmuz 2007 tarih ve 2007/21 sayılı genelge yayımlanmış bulunmaktadır.
2007/21 sayılı Başbakanlık genelgesinde:
“- Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinin Maliye Bakanlığının mezkûr Tebliğinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde bankalar vasıtasıyla ödenmesine devam edilecektir.
- Aylık ve ücretlerin hangi banka aracılığı ile ödeneceği, oluşturulacak üç kişilik bir
komisyon tarafından istekli bankalardan teklif alınmak suretiyle tespit edilecektir.
- Bankalar ile yapılacak protokollerin süresi iki yıldan az beş yıldan çok olmayacaktır.
- Banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamı personele dağıtılacaktır.
- Dağıtılacak promosyonlar, ilgili banka tarafından personel adına açılan hesaba aktarılmak suretiyle ödenecektir.
- Genelge çerçevesinde yapılacak uygulamalar kurum personelinin rahatlıkla bilgi edinebileceği şekilde ilan panoları ve internet siteleri yoluyla ilan edilecek, aleniyet ilkesine titizlikle riayet edilecektir.”denilmektedir.
Bankalarca yapılan protokoller ile Kamu görevlilerine bazı hakların sağlanması, bu hakların en yüksek düzeye çıkarılması, hedeflenmektedir.
Bankalar arasındaki rekabet olması, kamu görevlilerinin sayısı, aldıkları ücret seviyesi, gibi hususlar değerlendirilmek suretiyle kamu görevlilerin ücretlerini dağıtmak isteyen banka sayısı gibi hususlar promosyon seviyesini etkilemektedir.
Promosyon komisyonu anlaşma yaparken şu hususlara dikkat etmesinin yerinde olacağı değerlendirilmektedir;
Verilen promosyon miktarı,
Peşin veya taksit ile ödenmesi,
Ödeme tarihi yaklaşık olarak belirlenmesi,
Bankanın vereceği hizmetlerden alacağı ücretler,
Kredi kartı veya banka kartında ücret alıp almayacağı,
Ek kartlardan ücret alınıp alınmayacağı,
Havale veya eft işlemlerinden ücret alıp alamayacağı,
Yurt dışı eft işlemlerinden ücret alını alınmayacağı,
Kredi çekmek isteyen kamu çalışanlarına ne miktarda diğer mudilere göre kolaylık sağlanacağı,
Daha sonra göreve başlayanlara nasıl ödeme yapılacağı,
Promosyon parasının kamu çalışanların nasıl dağıtılacağı,
Bankaların nitelikleri bakımından;
Bankanın şube sayısı,
Bankanın bankamatik sayısı,
Ülkenin bütün illerinde teşkilatlanıp teşkilatlanmadığı,
Bankanın iş yerine uzaklığı,
İnternet Bankacılığı,
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; 3 kişiden oluşan komisyon davet edeceği bankalardan en iyi teklifi veren banka ile protokol yaparak kamu görevlilerinin haklarını koruması gerekmektedir.
Promosyon komisyonun pazarlık gücüne göre görüşmeleri nasıl yürüteceğine karar verir.
Görüşmeler kapalı zarf usulü ile yapılabileceği gibi, Açık artırma ile yapılmasında mahsur bulunmamaktadır.