Şube müdürü kadrosuna vekaleten atandım. Vekalet aylığını ne zaman almalıyım?
3777 | 05.01.2023
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda vekalet müessesesi 86’ncı maddesinde düzenlenmiş olup, Vekalet görevinin fiilen yapılması şartına ilişin olarak 174’üncümaddesinde “Vekalet aylıklarının ödenebilmesi için görevin fiilen yapılması şarttır.” hükmü ile Vekalet, ikinci görev aylık ve ücretleri ile diğer ödemeler ilişkin olarak 175’inci maddesinde ise “Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir. Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.
Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur.
88 inci maddeye göre ikinci görev verilen memurlara, bu görevleri karşılığında aylık ödenebilmesi için boş bir kadroya ait görevin ikinci görev olarak yürütülmesi gerekir. Bu şekilde görevlendirilenlere, görevlendirildikleri kadro derecesinin ilk kademe aylığının üçte ikisi ödenir. Ancak, sağlık grup başkanlığı, baştabip ve baştabip yardımcılığı hizmetlerinin ikinci görev olarak yürütülmesi halinde kadro şartı aranmaz ve bu hizmetleri yürütenlere almakta oldukları aylığın üçte ikisi ikinci görev aylığı olarak ödenir.
Açıktan vekil olarak atananlar bu Kanunla memurlara tanınan sosyal haklardan da yararlanırlar ve bunlara ödenecek vekalet aylığının hesabına memuriyet taban aylığı da dahil edilir.”ifadesi yer almaktadır.
657 sayılı Kanunun 147 maddesinde “A) Aylık: Bu Kanuna tabi kurumlarda görevlendirilen memurlara hizmetlerinin karşılığında, kadroya dayanılarak ay itibariyle ödenen parayı,” ifade eder hükmü bulunmaktadır.
Anılan Kanunun memurlara ödenecek aylık tutarlarının 155’inci maddesinde, “Bu kanunun 36 ncı maddesinde yer alan sınıflara ait gösterge tablosundaki rakamların, genel bütçe kanununda o yıl için tespit edilen katsayı ile çarpılması sonunda bulunacak miktar, sınıfların derece ve kademelerindeki memurların aylık tutarlarını gösterir.” denilmektedir.
Aylık ücret kavramının, gösterge (ek gösterge dahil) rakamlarının genel bütçe kanununda o yıl için tesbit edilen katsayı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarı ifade ettiği Danıştay Beşinci Daire başkanlığının E:1987/ 2391 K: 1989/338 sayılı Kararında da yer almaktadır. Söz konusu Danıştay Kararı istikrar bulmuştur.
Yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;
1-Vekalet aylığı şartları taşıyan memurlara fiilen yapılmaya bağlanması sebebiyle yapıldıktan sonra ay sonunda ödenmektedir.
2-Vekalet aylığına atanılan kadronun yalnız gösterge ve ek gösterge rakamları toplamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak rakamın 1/3’den ibarettir.