Vekaleten atanan memur yeşil pasaport alabilir mi?


Kadro derecesi 5 olan ancak 657 sayılı Kanunun 86 maddesi uyarınca vekaleten 1 dereceli şube müdürü kadrosuna vekalet etmekteyim yeşil pasaport alabilir miyim?


4684 | 05.07.2023

Cevap


15/7/1950 tarih ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu Pasaportların ve vesikaların nevileri, harçları ve bunları vermeye yetkili makamlar başlıklı 12 nci maddesinin A bendinde,  

A) Pasaportlar:

I - Diplomatik pasaportlar;(siyah)

II- Hususi damgalı pasaportlar;(yeşil)

III - Hizmet damgalı pasaportlar;(gri)

IV - Umuma mahsus pasaportlar (Münferit veya müşterek olur);(bordo)

V - Yabancılara mahsus pasaportlar

olarak sayılmıştır.

5682 sayılı Pasaport Kanunu Hususi(yeşil) pasaportlara ilişkin 14 üncü maddesinin A bendinin 1 inci fıkrasında ise "Hususi damgalı pasaportlar;

Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz." hükmü yer almaktadır.

-Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri,

-Eski bakanlar,

-1, 2 ve 3 üncü kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine "Yeşil Pasaport" verileceği düzenlenmiştir.

            657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Vekalet görevi ve aylık verilmesinin şartları” başlıklı 86 maddesinde “Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.”denilmektedir.

Kamu görevinin sürekliliği ilkesi içerisinde, o görevi yürütmekte olan memurların çeşitli nedenlerle o görevi yerine getirememeleri halinde, bir başkasının o işi yerine getirmesi olarak tanımlanmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1- Devlet memurlarının hususi damgalı (Yeşil) pasaport alabilmek için 1, 2 ve 3 üncü dereceli memur kadrolarında bulunmak gerekmekte olup vekil olarak yürütenlerin söz konusu kapsamda olmadığı düşünülmektedir.

2- Mevcut memuriyet kadronuzun 5 inci derece olması sebebiyle vekalet ettiğiniz 1 inci derece esas alınarak yeşil pasaport alamayacağını düşünülmektedir.


Önceki Sayfaya Dön Soru & Cevap Anasayfasına Dön