Kamu kurumunda mühendis olarak çalışmaktayım. İdare vekaleten şube müdürlüğü görevini de yürütmemi istemektedir. Vekalet onay alınmıştır. Ben yöneticilik yapmak istemiyorum. Yıllardır iyi geçindiğim arkadaşlarımla kötü olmak istemiyorum. Ayrıca yöneticilik benim mizacıma da uygun değil. Vekalet görevini kabul etmek istemiyorum. Ne yapabilirim? Vekaleti kabul etmem hakkım var mı? Teşekkürler
8169 | 30.03.2020
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun vekalet müessesesinin düzenlendiği 86’ncı maddesinde “Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir.
Bir görevin memurlar eliyle vekaleten yürütülmesi halinde aylıksız vekalet asıldır.
Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, köy ve beldelerdeki ebelik ve hemşirelik, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, vaizlik, Kur’an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlığa ait boş kadrolara Maliye Bakanlığının izni (mahallî idarelerde izin şartı aranmaz) ile, açıktan vekil atanabilir…”hükmü yer almaktadır.
Devlet memurlarının genel haklar kapsamında sayılan müracaat, şikayet ve dava hakkı 657 sayılı Kanunun 21’inci maddesinde "Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahiptirler.
Müracaat ve şikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden başlayarak silsile yolu ile şikayet edilen amirler atlanarak yapılır.
Müracaat ve şikayetler incelenerek en kısa zamanda ilgiliye bildirilir. Müracaat ve şikayetlerle ilgili esas ve usuller Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir." hükmü bulunmaktadır. Anılan Maddenin son fıkrası hükmü uyarınca Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik 28.11.1982 tarihli ve 8/5743 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olup,12.01.1983 tarihli ve 17926 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinde Devlet memurları kurumları ile ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat hakkına sahip oldukları belirtildikten sonra karar mercii başlıklı 12 inci maddesinde "Müracaatlar hakkında karar verme yetkisi, kurumların çalışma usul ve esaslarını belirleyen Kanun, Tüzük ve Yönetmelikler ile müracaat konusunu çözümlemeye yetkili kılınan mercilere aittir.
Müracaatı kabul eden ancak sorunu çözümleme yetkisi bulunmayan amirler bunları silsile yolu ile birinci fıkrada belirtilen mercilere 3 gün içinde intikal ettirilir.
Toplu müracaat yasağı, şekil, yapılacak işlemler, süre, itiraz, müracaat edenin sorumluluğu konularında uygulanacak hükümler." denilmektedir.
Yukarıda yer verilen hüküm çerçevesinde;
İdarece yapılan vekaleten atama işlemini ben kabul etmiyorum deyim yapmaması mümkün değildir.
Devlet memuru kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat etme hakkına haiz olup söz konusu görevlendirmenin iptal edilmesini talep etme hakkına haizdirler.
İdarece memurun müracaatını uygun görüp iptal etmesi halinde vakaleten görevlendirme kaldırılabileceği gibi idare vekaleten atamayı iptal etmememsi halinde ancak söz konusu işlem yargı kararı ile iptal edilmesi mümkün bulunmaktadır.